Hoge Hoed

 

 

Als jullie me nu zo zouden zien staan zou je mond open vallen van verbazing of je zou misschien wel in lachen uitbarsten.
Wat is het geval. Ik ben gekleed in een zwarte boxershort, een zwarte stropdas om, donkergrijze sokken en iets te krappe zwarte lakschoenen aan, daarover een paar grijze slobkousen. Ik neem mijn hoed voor jullie af,       een hoge zijden hoed.
Hoe kom ik zover. Het opruimen hangt me een beetje de keel uit. Ik moet van mijn kinderen gaan inventariseren wat ik allemaal kwijt moet vr ik ga verhuizen. Die verhuizing staat nog niet vast, want eerst moet een woningbureau in het zuiden des land mij een woning aanbieden. Voorlopig waren er gisteren 60 wachtenden vr mij, maar je kunt nooit weten, je kunt er maar klaar voor zijn nietwaar ?
In een zijkamer staat een oude eiken linnenkast, minstens 75 jaar oud, met daarop gebeeldhouwde druiventrossen, de vruchtbaarheid voorstellend, een grote ovalen spiegel op de middendeur met facetrand en twee smallere deurtjes met kleinere spiegeltjes aan de bovenkant. Onder een onderkast met twee grote laden. Wat die kast allemaal aanschouwd heeft........, o.a. de geboorte van 6 nieuwe wereldburgers,..... waarvan ik de eerste was. Zoiets geef je niet mee aan de uitdrager bij het ontruimen van je ouderlijk huis, dus nam ik de kast mee. Hij paste nergens bij mijn modernere inrichting maar ik gaf hem toch een ereplaatsje en nam hem in gebruik voor van alles en nog wat. Aan de bovenkant nog een gebogen bewerkte bovenrand en daar achter, bovenop staat een zwarte hoedendoos, die ik geopend heb en wat ik vond heb ik nu aan. Uit balorigheid, want ik ben het een beetje zat al dat uitgezoek. Kunnen jullie je dat voorstellen ?  Wat verzamelt een mens niet in zijn leven en vaak doet hij er niets meer mee.  Dan zeg je:   maar kom, leg het maar even in die kast, je kunt nooit weten.
Die hoge zijden hoed brengt de herinnering op aan mijn vader, die deze hoed met bijbehorende spullen droeg bij officile gelegenheden, samen met een grijs gestreepte broek en een lange jas met slippen, ook wel een billentikker genoemd.
Die te krappe zwarte schoenen was een grapje van hem als hij uit beleefdheid naar een begrafenis moest van iemand die hij nauwelijks gekend had. Dan kon hij in ieder geval het gewenste ernstige gezicht erbij trekken zo zei hij !
Zo sta ik daar nu in een belachelijke pose, neem de hoed af, houd hem voor de borst, zoals dat hoort en ik groet u allen zeer !
 
 

Oom Nol

 

 

 

 

HOME

   

NEXT